Hjälp/felsökning

Funkar AirTimes på min mobil?

Ja, förmodligen, förutsatt att den är från ca 2006 eller senare (och ofta även om den är lite äldre än så). Här listas några modeller där AirTimes inte fungerar. Hör gärna av dig om du har tillägg till listan.

 • LG U8180 (ofullständiga tablåuppdateringar)
 • LG U880 (ofullständiga tablåuppdateringar)
 • Sony Ericsson P800 (stödjer inte MIDP 2.0)

Kända problem och begränsningar

Generellt

 • Påminnelser uppdateras inte om tablån de skapades ifrån ändras. Ibland ändras tablåer, och när AirTimes laddar ner en uppdaterad version påverkas inte redan skapade påminnelser.
 • Trafikrapporten vid uppdateringar över Internet har dålig precision. Siffran som visas är lägre än den verkliga datamängden eftersom den visar nettomängden, dvs mängden "nyttigt" nedladdat data (någon annan siffra har inte programmet tillgång till). Använd telefonens trafikmätare för rättvisande siffror. Generellt verkar de verkliga siffrorna ligga ca tio procent högre än de rapporterade.

Saker som kan gå fel

Information om hur AirTimes funkar eller inte funkar på olika mobiler och med olika operatörer mottages tacksamt. Mailadress finns på Kontakt-sidan.

Kan inte installera

Om telefonen inte uppfyller telefonkraven kommer det inte gå att installera AirTimes. Inte mycket att göra åt, tyvärr. Det är även möjligt att operatören bara tillåter installation av program som den godkänt, så det är inte säkert att en misslyckad installation beror på själva telefonen.

Kommer inte åt Internet

För att AirTimes ska kunna ladda ner tablåer och kanalikoner över nätet måste telefonen vara konfigurerad för att komma åt Internet, och abonnemanget måste tillåta datatrafik. En bra start är om du kan wappa från telefonen. Dock kan det bli problem ändå eftersom fungerande wap inte automatiskt betyder att Java-program kan koppla upp sig mot nätet. Exempelvis kan du behöva ändra uppkopplingstypen från wap till http för att kunna ladda ner tablåer. Tills vidare är operatörens hemsida och support det allmänna tipset för att få bukt med uppkopplingsrelaterade problem.

Om du har möjlighet att installera programmet och uppdatera tablåerna via datorn istället för direkt till telefonen kan du klara dig utan Internet-åtkomst i AirTimes. Dock innebär det för närvarande att du blir utan kanalikoner. Läs mer om lokal uppdatering här.

För lite minne

Om du får ett felmeddelande om att minnet är slut när du uppdaterar tablåer, eller om AirTimes beter sig märkligt i På tv nu-tablån, beror det förmodligen på att telefonen har ont om minne. Ett par generella tips i så fall är att 1) använda manuell tablåuppdatering istället för auto, 2) uppdatera tablåer direkt när programmet startats, dvs innan du tittat på några tablåer (det kostar nämligen en del minne att förbereda för tablåvisningar), och 3) minska antalet aktiva kanaler.

Under Inställningar | Om AirTimes ser du hur mycket minne programmet har tillgång till. Är siffran mindre än 500 kB kommer du inte kunna använda AirTimes på ett vettigt sätt, men i annat fall ska det gå bra om du bara följer råden ovan.

Kan inte lagra tablåer

AirTimes lagrar tablådata i telefonen, och förmågan att lagra data varierar vilt mellan olika telefonmodeller. Eventuella problem med lagringen kommer att visa sig i samband med tablåuppdateringar. Symptom kan vara allt från ett snyggt presenterat felmeddelande till att programmet hänger sig.

Det generella tipset vid lagringsproblem är: rensa alla program ur databasen, ställ ner antalet aktiva kanaler och antal dagar att hämta tablåer för, och försök uppdatera igen. Inställningar | AirTimes | Databas | Ta bort tablåer, Inställningar | Kanalinst. och Inställningar | Tablåer | Uppdateringar är menyvalen som kan åstadkomma det.

Telefonkrav

Här följer mer teknisk information om vilka krav telefonen måste uppfylla för att AirTimes ska fungera.

Måsten

 1. Telefonen måste stödja Java-standarderna CLDC 1.1 och MIDP 2.0. Förmodligen har du ingen aning om ifall den gör det, och det enklaste sättet att kolla är att pröva att installera AirTimes.
 2. Möjlighet att installera stora program. AirTimes är paketerat i en komprimerad fil som installeras i mobilen, och många telefoner har en gräns för hur stora sådana filer får vara. Om AirTimes är för stort för din mobil kommer det inte gå att installera, så det enklaste är även här att pröva att installera det. Just nu är AirTimes s.k. jar-fil runt 130 kB stor.
 3. Minst 512 kB minne. Programmet kan gå igång även med mindre minne än 512 kB, men då kommer det förmodligen inte gå att hämta några tablåer.

Rekommenderas

 1. Internetåtkomst. AirTimes behöver kunna koppla upp sig mot Internet för att kunna ladda ner tablåer och kanalikoner den vägen. Har du ingen nätåtkomst kan du eventuellt uppdatera tablåerna från lokal fil istället (läs mer här), men uppdatering över nätet är det rekommenderade sättet eftersom det är klart enklast.
 2. Stöd för Java-standarden JSR-75. JSR-75-stöd krävs för att kunna lägga till påminnelser i telefonkalendern och för att kunna uppdatera tablåer från lokal fil. Tyvärr är det få modeller utom de nyaste som har det.
 3. Minst 1 MB minne. Ju mer minne du har desto fler kanaler kan du ha aktiva. Med 1 MB kan du ha över 100 aktiva kanaler (så många finns dock inte att tillgå än).
 4. Minst 2 MB lagringsutrymme. Gott om lagringsutrymme innebär att du kan ha många aktiva kanaler och lagra program för många dagar framåt. Har du mindre utrymme kan du tvingas dra ner antalet kanaler och/eller dagar. Observera att mängden utrymme som är tillgängligt för program i telefonen kan vara väldigt begränsad även om telefonen i sig har massor av lagringsplats. Enklast är att installera AirTimes och prova sig fram.